Zwangerschap

De cavia is een nestvlieder, en dat betekent dat het een van de weinige knaagdieren is die zijn baby's als complete miniatuurtjes van zichzelf op de wereld zet! De babycavia heeft een volledige vacht, de oogjes open en loopt al meteen rond. Hij knabbelt ook al meteen mee met het vaste voer, hoewel hij wel degelijk ook veel bij de moeder drinkt, en na enige dagen eet hij naast de moedermelk al met alles mee.

Het schattigheidsgehalte is dan ook bijzonder hoog!

Schattige vierling

Als je er voor kiest af en toe een nestje te hebben, lees je dan zeer zorgvuldig in. Koop boeken, bezoek sites van fokkers, verzamel je informatie! Ga niet over een nacht ijs.

Enerzijds is een zwangerschap zo voor elkaar natuurlijk, door een zeugje bij de beer te zetten. Toch komt er altijd meer bij kijken dan je denkt.

Enige richtlijnen:

  • Het zeugje moet minimaal 5 maanden oud zijn en 800 gram wegen (ook al is ze al veel eerder geslachtsrijp)
  • Veel fokkers houden als vuistregel aan dat een zeugje voor haar eerste nestje niet ouder mag zijn dan 1 jaar, omdat daarna haar bekkenbeenderen vaster groeien en er complicaties kunnen ontstaan bij de geboorte. Dit gebeurt niet als ze voor haar eerste verjaardag een nestje krijgt. Zelf heb ik ook wel eens een zeugje gehad die ouder was dan een jaar toen ze haar eerste nestje kreeg, het komt dus niet op een dag, maar toch wacht ik er doorgaans niet te lang mee. Vraag dus bij aankoop van een zeugje dat ouder is dan 5 maanden, wat haar geboortedatum is en of ze al een nestje heeft gehad. Dan weet je voor jezelf of het verantwoord is haar bij een beer te zetten.
  • Het beertje is rond de 4 weken al geslachtsrijp, maar laat niet een TE jong beertje een dekking doen. Het kost zo’n jong dier erg veel energie terwijl het nog zoveel moet groeien, het duurt vaak langer voor het zeugje zwanger is door zijn onervarenheid, en als het zeugje al minimaal 5 maanden is en veel groter is dan hij, is de kans groot dat ze zich dominant opstelt naar hem en hem niet toelaat.
  • Let ook op de kleurslag van je cavia's, hoe gek dat misschien ook klinkt. Sommige genencombinaties leveren namelijk veel zwakke of dode nestjes! Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de combinatie schimmel x schimmel, dalmatiėr x dalmatiėr, schimmel x dalmatier en satijn x satijn. Dus ook hier geldt weer: lees je goed in!
  • Bij veel satijncaafjes is de zgn. satijnziekte geconstateerd. Fok daarom liever niet met je satijncavia of je satijndragende cavia (die zelf niet satijn is, maar wel het satijngen draagt). Meer informatie over deze pijnlijke en dodelijke ziekte vind je op de site van caviarusthuis Knoevel, www.knoevel.nl.
  • Haal ruim voor de bevalling de vader bij de moeder weg. Een zeugje is nl. direct na de bevalling weer vruchtbaar en bronstig, en als de beer er dan nog bij zit krijg je meteen weer een dekking. Dit heet een zgn. 'nadekking'. Het zeugje raakt dan onmiddellijk na de bevalling opnieuw zwanger, terwijl ze haar netgeboren nestje nog wekenlang aan het zogen is. Dit is een zware aanslag op het moederdier.
  • Verdiep je van tevoren in mogelijkheden om de dieren die je niet zelf wilt houden, weer kwijt te raken. Ga niet zomaar naar de dierenwinkel of de broodfokker. Zoek een manier om een goed tehuis voor je diertje te vinden! Het zijn immers levende wezentjes, ook al zijn ze nog zo klein. Zij zijn voor een goed leven volkomen afhankelijk van hun eigenaar; wees je daarvan bewust als je een diertje wilt verkopen, en doe enige moeite. Als het allemaal niet lukt, kun je altijd nog naar de dierenwinkel.
  • Verkoop je jonkies niet te vroeg. Goede richtlijn is minimaal vier weken oud EN 300 gram gewicht.
  • Let op: beertjes zijn met vier weken al geslachtsrijp, zeugjes met vijf weken. Haal dus voor de 28e dag je beertjes bij de moeder weg. Ze zouden bijv. heel goed bij hun vader kunnen wonen, hij zal voor hen de 'opvoederrol' van de moeder overnemen.
  • Hoe leuk babycaafjes ook zijn, gun het moederdier ook haar rust, en de tijd om weer op krachten te komen. Laat niet meer dan twee nestjes per jaar komen, met voldoende tussenpauze. Let hier ook op als je een ouder zeugje koopt van iemand. Vraag of ze al een nestje heeft gehad en zo ja wanneer. Als ze net bij haar kleintjes weg is, zet haar dan niet meteen weer bij de beer. Laat haar ook niet tot op hoge leeftijd nestjes krijgen. Veel fokkers laten hun zeugjes met pensioen gaan rond 2-3 jarige leeftijd.

 

Naar:

Aanschaf

Voeding

Huisvesting

Persoonlijke verzorging

Ziekte en gezondheid

Castratie