Voeding

De cavia is naast de mens de enige die niet zijn eigen vitamine C aanmaakt. Dat betekent dat ook de cavia dagelijks zijn portie vitamine C naar binnen moet krijgen. Als er eenmaal een tekort is ontstaan, kan dit leiden tot zeer ernstige ziekte en zelfs de dood. Wees hier dus altijd zorgvuldig in!

In elke dierenwinkel is speciaal caviavoer te verkrijgen, met keuze uit verschillende merken.

Als je om wat voor reden dan ook toch voor konijnenvoer kiest, wees je er dan van bewust dat hierin dus de vitamine C ontbreekt. Daarnaast zijn ook de verhoudingen tussen de andere voedingsstoffen niet helemaal ideaal voor de cavia. Je zult in elk geval vitamine C moeten toevoegen aan het konijnenvoer of drinkwater, en jezelf ervan vergewissen dat hij er per dag genoeg van binnenkrijgt.

Een andere noodzakelijke dagelijkse voedingsbron is hooi. Dit is essentieel voor het maagdarmstelsel van de cavia. Geef dus altijd ruim hooi, hiervan kunnen ze nooit teveel hebben. In verband met de hygiene is het handig om een ruifje in het hok te doen, zodat ze er niet op lopen en urineren.

De cavia mag ook vers groenvoer, en vindt dit heerlijk! Maar niet alles is geschikt. Een lijst met groenten en kruiden die geschikt zijn, kun je via mail opvragen bij Desert Garden.

Vers gras is voor de cavia een echte traktatie. Maar let op! Het mag geen gemaaid gras zijn (door de wrijvingshitte van de snijbladen ontstaan giftige stoffen in het gras), haal geen gras van plaatsen waar ook honden worden uitgelaten of waar veel auto's langsrijden (vervuiling geeft gifstoffen), en neem niet het heel jonge voorjaarsgras (teveel eiwitten, waardoor (potentieel dodelijke) gasvorming bij de cavia kan onstaan). Je cavia in de zomer een paar uurtjes laten grazen in je tuin kan echter prima, als je maar zorgt voor voldoende schaduw.

Geef de cavia ook altijd voldoende vers drinkwater tot zijn beschikking! Laat het niet opraken. Het handigst voor drinkwater zijn de drinkflesjes zoals ze bij de dierenhandel te verkrijgen zijn. Een bakje water in de kooi wordt binnen een half uur helemaal vies omdat ze doorheen lopen, zaagsel erin morsen, erin poepen en urineren e.d.

Tot slot: als je op vaste tijden voert, brokjes, hooi, groenvoer, dan weten je cavia's razendsnel hoe laat het is, letterlijk! Ze zullen je dan al van tevoren uitnodigen op te schieten, door hard te gaan piepen, wat voor een erg gezellig begroetingsritueel zorgt. Dit piepen wordt door sommige mensen ook fluiten genoemd omdat het wel wat lijkt op het getsjilp van een vogeltje. Veel caviahouders als ik, noemen het geluid liefkozend 'wiepen' of 'whiepen'.

Bij mij krijgen ze direct nadat ik ben opgestaan hun groenvoer, als vast onderdeel van mijn ochtendritueel. Tegenwoordig beginnen ze al te whiepen als ik nog in bed lig en lig te overwegen of ik zal opstaan of niet. Blijkbaar beweeg ik dan anders en kunnen ze dat vanuit de andere kamer horen!

Naar:

Aanschaf

Huisvesting

Persoonlijke verzorging

Ziekte en gezondheid

Zwangerschap

Castratie