Persoonlijke verzorging

Algemeen

Kijk je cavia regelmatig na!

Staan de oogjes nog helder, zijn de oortjes van binnen schoon, zijn de geslachtsdelen schoon, heeft hij geen diarree, etc. Weeg hem ook zo regelmatig mogelijk, en houdt het gewicht ergens bij. Dan kun je goed in de gaten houden wat een normale schommeling in gewicht is, en wanneer de cavia bijv. onverhoeds aan het afvallen is.

Vacht

Kortharige cavia's verzorgen hun eigen vachtje prima. Hier heeft de eigenaar dus geen werk aan.

Langharige cavia's vergen wat meer onderhoud van hun eigenaren. Hun haren moeten zo klitvrij mogelijk gehouden worden, omdat het anders gaat vervilten en ook onaangenaam is voor het dier. Af en toe wat bijknippen is geen enkel punt, de haren groeien weer aan.

Verder moeten sommige dieren (hangt af van het individu) ook regelmatig gewassen worden, omdat in hun lange haren veel vuil blijft hangen, met name bij het achterlijf. Bij de meeste van mijn dieren is het niet nodig, maar een enkeling heeft toch regelmatig een nat en vies achterlijf (vraag me niet hoe ze het voor elkaar krijgen.) Gebruik voor het wassen een dierenshampoo (bijv. voor honden of katten) of een heel zachte mensenshampoo, zoals babyshampoo. Dat laatste doe ik zelf altijd. Houdt het koppie droog en geef de cavia te allen tijden een veilig gevoel door hem goed vast te houden, want het zijn absoluut geen waterdieren!

De beginnende caviawasser die tips wil, mag me altijd even een berichtje sturen. Heb je geen tijd, geen zin, of vind je het gewoon lastig, dan biedt Desert Garden tips of een demonstratie - mail mij dan gewoon even.

Nagels

De nageltjes van de cavia blijven altijd doorgroeien. In de natuur slijten ze vanzelf af doordat ze over ruwe grond lopen en graven e.d. Als huisdier missen ze deze natuurlijke slijtage, en dus moeten wij het voor ze doen!

Doe dit met beleid, gebruik een nagelknippertje of koop een speciaal nageltangetje in de dierenwinkel.

Net als bij andere dieren geldt: er is in de cavianagel een deel met leven, en een deel zonder. Het is de bedoeling dat alleen het deel zonder leven wordt bijgehouden met de nagelknipper!

Ook hier weer: durf je het zelf echt niet aan, of wil je een keer meekijken, dan mag je mij mailen voor tips of een demonstratie.

Houd zelf de lengte van de nagels van je dier in de gaten. Ze mogen niet gaan 'krullen'! Bovendien, hoe langer je ze laat worden, hoe langer ook het deel met het leven wordt, zodat het steeds moeilijker wordt ze echt kort te houden. Afhankelijk van de groeisnelheid, zul je ze elke 2-4 weken moeten knippen.

Tanden

Ook de tanden van de cavia groeien continu door. In principe slijten ze vanzelf bij het eten. Af en toe komt het voor dat er een abnormale groei is van de voortanden, dan moet de eigenaar ze wel gaan bijknippen. Doe dit pas na een bezoek aan de dierenarts, alleen als HIJ het zegt is het nodig.

Verder kunnen ook haakjes ontstaan op de kiezen, dit is voor de eigenaar niet zichtbaar. Het is voor de cavia echter zeer pijnlijk, en hij zal steeds minder gaan eten. Houd daarom altijd het gewicht van je dier goed in de gaten! Een cavia die snel afvalt, is een zieke cavia.

Mocht de dierenarts haakjes op de kiezen constateren, dan kan hij ze weghalen zodat het dier weer kan eten. Dit is iets wat daarna dan vaak blijft terugkomen; omdat een eigenaar dit niet zelf kan leren, blijven dierenartsbezoekjes noodzakelijk.

 

Naar:

Aanschaf

Voeding

Huisvesting

Ziekte en gezondheid

Zwangerschap

Castratie