Huisvesting

Geef uw dier de ruimte! Een dierenwinkel of particulier kan u wel een kooi aanbieden onder de noemer caviahok, maar dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk een geschikte caviakooi is. Mensen huisvesten hun dieren uit onwetendheid regelmatig te klein.

Maar ga jezelf maar na: natuurlijk kun je als mens best je hele leven wonen in een kamer van 3x4, maar het is vele malen prettiger en geeft veel meer levensvreugde als je op zijn minst het dubbele hebt, en liefst natuurlijk meerdere kamers of een heel huis.

Voor de cavia is zijn hok of kooi alles wat hij heeft: hij leeft er, eet er, slaapt er, doet er zijn behoefte en krijgt er zijn kinderen. Denk daarom in het belang van uw diertje, en denk ruim. Verderop volgen nog wat praktische richtlijnen, zoals kooimaten en bodembedekking.

Verder is de cavia een sociaal dier. Van nature leeft hij in een grote groep soortgenootjes. Dat wil zeggen dat als je er dan toch voor kiest een cavia alleen te houden, het dier zeer veel aandacht behoeft, anders kwijnt hij weg of wordt schuw. Twee cavia's is voor jezelf nauwelijks meer moeite of kosten, terwijl het voor het diertje vele malen prettiger is als hij een soortgenootje heeft.

Nogmaals, het kan dus wel alleen, maar dit vergt een bijzondere liefde en aandacht van de eigenaar.

Als je besluit meerdere dieren samen te houden, let dan goed op het geslacht! Twee mannetjes (beertjes) of twee vrouwtjes (zeugjes) gaan over het algemeen goed samen, zeker als ze relatief jong zijn bij aanschaf. Bij mannetjes is het ook belangrijk dat ze nog geen vrouwtje hebben gedekt, want dan reageren ze eerder agressief naar elkaar. Wat ook goed gaat, is een volwassen beer en een heel jong beertje.

Het mag duidelijk zijn dat een mannetje en een vrouwtje samen houden vroeg of laat jonkies oplevert. Als je dit niet wilt, zou je het mannetje ook kunnen laten castreren.

Richtlijn minimale kooimaten:

  • Voor 1 cavia: 50 x 70 cm (of groter)
  • Voor 2-3 cavia's: 50 x 100 cm (of groter)

Bij meer dan 3 cavia's in 1 hok is ook naar rato meer leefoppervlakte nodig!

Als je de gelegenheid hebt, laat je cavia's dan ook eens loslopen thuis! Houd wel in de gaten dat ze geen snoeren kapotknagen, en dat er absoluut geen tocht staat (dus ramen dicht). Verder zijn ze niet zindelijk, zoals konijnen, en zullen hun plasje en poepjes dus overal doen. Blijf er hoe dan ook bij, zodat je het meteen ziet als iets misgaat met je dieren of in je huis.

Zelf vind ik het alle moeite zeker waard, omdat niets zo leuk is om je cavia te zien genieten van het 'benen strekken'. Als hij dan ook nog samenloopt met soortgenootjes, zie je de onderlinge interactie en verhoudingen ineens veel duidelijker naar boven komen, nu ze de ruimte hebben. Je eigen cavia wordt dan ineens helemaal zichzelf, en dat is heel bijzonder en leuk om te mogen observeren.

Bodembedekking

Er zijn verschillende soorten bodembedekking in de handel, waaronder zaagsel, stro of aubiose. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan zaagsel. Stro kan in de oogjes steken, en over aubiose zijn de meningen in cavialand verdeeld, wat ik regelmatig tot heftige discussies heb zien leiden. Er zijn mensen die van mening zijn dat aubiose gevaarlijk is als de cavia het per ongeluk opknabbelt.

Om het zekere voor het onzekere te nemen (en ook omdat ik nog nooit van aubiose had gehoord voordat ik aan cavia's begon) heb ik zelf gekozen voor zaagsel.

Handige tip tegen luchtjes en voor een betere vochtopname: gebruik een laag kattenbakkorrels van geperst hout, en doe daarbovenop het zaagsel. Dan zou je ook nog, maar dat is wat prijziger als je heel veel dieren houdt, geurzand speciaal voor de kattenbak over die kattenbakkorrels kunnen strooien alvorens je het zaagsel erop doet. Dat doe ikzelf nu, en ik moet zeggen, de luchtjes zijn nu echt volkomen verdwenen!

Verschoon de kooi tenminste eens per week. Kies er gewoon een vaste dag voor uit, dat geeft zowel jou als je dieren regelmaat.

Verwijder alle kooi-inhoud en maak daarna de kooibodem en -randen schoon met een sopje. Sommigen hebben ook goede ervaringen met de desinfecterende vochtige schoonmaakdoekjes die je tegenwoordig overal kant-en-klaar kunt kopen.

Goed droogmaken alvorens de nieuwe bodembedekking erin te doen!

 

Naar:

Aanschaf

Voeding

Persoonlijke verzorging

Ziekte en gezondheid

Zwangerschap

Castratie