Ziekte en gezondheid

Een cavia die afvalt, is over het algemeen een zieke cavia. Wacht nooit te lang met dierenartsbezoek, want een zieke cavia is in zijn gedrag pas herkenbaar als ziek, als hij bijna op sterven ligt.

Als eigenaar moet je dus afgaan o.a. op gewicht, en op geregelde observatie: eet mijn cavia nog, drinkt hij nog, heeft hij nog goede ontlasting.

Een piep van pijn herken je overigens meteen, hij is beduidend scherper en draagt iets mee in de klank die direct herkenbaar is: er is iets heel erg mis. Ga als je dat hoort, dan ook direct kijken naar het dier! Sommige dieren blijken dan wondjes te hebben, of hebben pijn bij het plassen. Wat het ook is, ga naar de dierenarts.

Temperatuur: de cavia kan beter tegen kou dan tegen hitte. Als je hem binnen houdt, zorg dan in de zomer dat hij koel staat, dus niet achter glas in de volle zon, of in een benauwd hete kamer. Sowieso mag hij nooit in de tocht staan. Als je hem buiten houdt, zorg dan in de zomer voor koelte en schaduw, en in de winter voor voldoende warmte, bijv. door heel veel stro en hooi en natuurlijk een vocht- en windvrij hok.

Voor beschrijving van mogelijke ziektebeelden, advies van mensen met veel ervaring in de verzorging van zieke cavia's en het herkennen van ziektes, kun je naast boeken ook terecht op verschillende internetsites.

Zelf heb ik goede ervaringen met de site van Caviarusthuis Knoevel, dat is gespecialiseerd in de opvang van oude, zieke en 'gehandicapte' cavia's. Meer informatie over het werk dat zij doen, vind je op www.knoevel.nl . Knoevel heeft ook een eigen forum waar je vragen kunt stellen over ziekten en alle andere caviaonderwerpen. Daarnaast zijn er nog diverse andere fora, waaronder Caviacentraal. Ook www.degrotecavia.nl is een bijzonder informatieve site.

 

Naar:

Aanschaf

Voeding

Huisvesting

Persoonlijke verzorging

Zwangerschap

Castratie