Aanschaf

Er zijn verschillende manieren om een cavia aan te schaffen. Het hangt er ook een beetje vanaf met welk doel je de cavia in huis wilt halen. Is het puur als gezelschapsdier, wil je ook gelegenheidsnestjes, wil je misschien fokken, of naar shows met je dier, en misschien is het zelfs een impulsaankoop.

Belangrijkste advies: Bezint eer ge begint! Een cavia is hartstikke lief en gezellig, maar wat doe je bijv. als hij ziek wordt? Ben je bereid de bijkomende kosten (die al snel tussen de 25,= en de 100,= kunnen liggen, per keer!) te betalen? Een dier is geen wegwerkartikel dat je maar zo kunt vervangen als het "stuk" is. Net als met kinderen kosten ze altijd meer in geld, dan ze "opleveren". Ben je hiertoe niet bereid, dan is het wellicht beter niet aan een dier te beginnen.

Om te beginnen kun je bij aanschaf al letten op de rondheid van de kop. Hoe ronder de kop, hoe beter de voorouderlijke lijnen. Een cavia met een erg spits aandoend snuitje heeft hoogstwaarschijnlijk veel inteelt in de lijnen. En een dier met veel inteelt in zijn voorouders, heeft ook meer kans op een zwak gestel, of is vatbaarder voor afwijkingen en ziektes.

Daarnaast moet het dier dat je aanschaft, levendig zijn, helder uit zijn oogjes kijken, en een goede vacht hebben. Een te doffe vacht, kale plekken, ontstoken oogjes, allemaal tekenen van een ziek dier. Laat je niet verleiden dit diertje aan te schaffen met de mededeling "het gaat vanzelf wel weer over." Dierenartsenbezoek is bijna altijd nodig, en consulten en medicijnen zijn altijd duur.

Koop geen te jong dier. Mij is in de beginperiode wel eens diertje verkocht dat later nog geen 200 gram bleek te wegen! Het was bovendien ook nog eens doodziek, want het zat onder de schimmel. Ik had het diertje bij de dierenwinkel gekocht, dus dat bewijst maar weer dat je overal goed moet opletten. Tegenwoordig kijk ik dus altijd of het er goed gezond uitziet, en bij twijfel laat ik het wegen. Schimmel en schurft steken overigens vaak de kop op bij gestresste dieren. Daarnaast is het zeer besmettelijk, dus als het zieke dier samenzit met anderen, dan kun je die anderen beter ook niet aanschaffen.

Laat je zeker bij je eerste cavia('s) niet verleiden tot een impulsaankoop. Ze zien er allemaal schattig uit, ze zijn allemaal lief. Maar soms koop je een dier, terwijl je dan later door betere informatie ontdekt dat je eigenlijk toch liever een ander ras of kleurslag had gewild. Er zijn heel veel verschillende rassen en kleurslagen, ga ze eerst eens op je gemak bekijken in boeken of op internet. Op zich ook al een heel leuke bezigheid! Mijn mond valt nog altijd regelmatig open als ik weer een bijzonder fraai exemplaar ergens zie!

Aanschafmogelijkheden:

  • Koop je een cavia bij een (hobby)fokker, dan maak je grote kans op een goed en gezond dier. Het maakt niet uit of je een erkend ras zoekt of gewoon een leuke knuffelcavia, de meeste fokkers hebben beide, of weten anders waar je wel terecht zou kunnen. De echte fokker is een liefhebber, heeft echt verstand van zijn dieren en steekt er veel liefde, energie en tijd in. Bij hen kun je doorgaans op je gemak kijken en vooral veel vragen stellen. Deze mensen fokken niet uit winstbejag, maar uit liefhebberij en enthousiasme. Bovendien weet een fokker ook waar het dier vandaan komt, wie zijn ouders zijn, de geschiedenis van het dier, etc. Over het algemeen is een fokker ook beduidend goedkoper dan de dierenwinkel, terwijl het dier vaak beter, gezonder en mooier is!
  • Koop je een cavia bij de dierenwinkel, dan weet je niet waar het dier vandaan komt, noch iets van zijn voorgeschiedenis. Daarnaast werken veel dierenwinkels met zgn. broodfokkers. Dit zijn fokkerijen waar aan de lopende band gefokt wordt, de fokker verdient er zijn brood mee. Ik zie en hoor veel over zieke of zwakke dieren die bij de dierenwinkel vandaan komen, en zoals ik hierboven al zei heb ik er zelf helaas ook ervaring mee. Als je toch kiest voor aanschaf bij een dierenwinkel, wees dan ook hier kritisch: zijn de hokken ruim en schoon genoeg, zijn de dieren levendig en gezond, zitten ze niet samen met zieke of gewonde dieren in 1 hok, zijn ze al handtam, etc.
  • Bezoek eens een cavia-opvang of asiel! Er zijn honderden dieren in Nederland waar niks mis mee is, en die wachten op een nieuw baasje! Vaak doet een opvang ze alleen per twee weg, dus niet een cavia alleen, of vragen van de nieuwe eigenaar de garantie dat het opvangdier met een soortgenootje gehouden zal worden. Ook mag met deze dieren niet gefokt worden, om uiteenlopende redenen. Als je op zoek bent naar een lieve knuffelaar, dan doe je met de aanschaf van een of meer opvangcavia's meteen ook een goed werk, en ondersteun je daarnaast het nuttige en helaas noodzakelijke werk van de opvang.

Tot slot de aanschaf via een particulier. Naast het bekende vrienden- en familiecircuit, zijn Marktplaats en vergelijkbare sites bijzonder populair bij caviaminnend Nederland. Wees zeer kritisch, want tussen het koren zit op deze sites ook veel kaf. Ga gewoon eens bij iemand thuis kijken als je interesse hebt voor een bepaald dier, en spreek met de verkoper af dat je ter plekke wilt kunnen beslissen of je tot aanschaf overgaat of niet. NB: Dieren die gratis worden aangeboden, zitten heel vaak niet bij een echte dierenliefhebber!!! (al was het alleen maar omdat gratis of erg goedkope knaagdieren vaak door slangenfokkers worden opgehaald - mocht je dus ooit je cavia willen herplaatsen, nooit gratis aanbieden).

Naar:

Voeding

Huisvesting

Persoonlijke verzorging

Ziekte en gezondheid

Zwangerschap

Castratie